2013. február 27., szerda

Aranygaluska

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 tojássárgája
  • 6 dkg margarin
  • 3 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • csipet só
  • 5 dkg cukor
Szóráshoz: 20 dkg darált dió, 15 dkg cukor, 8 dkg vaj vagy margarin





1 dl langyos tejjel, 1/2 dkg cukorral, az élesztővel és 3 kanál liszttel kovászt készítünk. A tojássárgákat a cukorral elkavarjuk, hozzáöntjük a tejet, amiben a sót feloldottuk. A liszt közepébe mélyedést készítünk, és abba öntjük az anyagokat a kovásszal együtt. Fakanállal jól kidolgozzuk, hogy hólyagos legyen, és hozzáöntjük a langyosra olvasztott vajat, amivel szintén jól eldolgozzuk. Langyos helyen egy óráig kelesztjük. Lisztezett deszkára kiborítjuk, gyengén átgyúrjuk, 1,5 cm vastagra kinyújtjuk, és apró pogácsaszaggatóval szaggassuk ki, zsírozott tortaformába helyezzünk bele egy sort és mindegyiket kenőtollal kenjük be vékonyan vajjal. Minden sor tésztát hintsünk meg bőven diós cukorral. Újból kelesztjük, kétszeresére, majd lassú tűznél sütjük. Ha megsült, tálra borítjuk, vaníliasodóval még melegen tálaljuk. Nem vágjuk, hanem tépjük.

Ez a tészta tökéletesen megfelel lekváros buktának, kakaós csigának is.

Király Hedvig

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése