Hozzávalók:
- 3 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 60 dkg liszt
- 18 dkg vaj
- 5 dkg kristálycukor
- 8 tojássárgája
- 1 mk őrölt szerecsendió
- 1 mk őrölt fahéj
- 1 mk őrölt gyömbér
- 5 dkg vaníliás cukor
- 5 dkg vaj a kenéshez, porcukor
- vegyesen aszalt gyümölcsök, mandula, dió, csoki (én most 10 dkg mazsolát, 10 dkg aszalt sárgabarackot, 10 dkg kandírozott narancshéjat és 5 dkg kandírozott lime-ot tettem bele)
Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, némi lisztet és cukrot is adunk hozzá, hogy folyékony massza legyen és meleg helyre tesszük. Amíg a kovász pihen és kel, a vajat a tojássárgákkal és a cukorral habosra keverjük. Ebbe beleöntjük a megkelt kovászt, a lisztet és jól kidolgozzuk. Az aszalt gyümölcsöket a tésztába keverjük, majd a tésztát kivajazott formába tesszük, meleg helyen, konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük. Forró sütőben, 180 fokon 40 percig sütjük, ha hirtelen sülne a teteje, alufóliával takarjuk le félidőig. Ahogy megsült, megkenjük olvasztott vajjal és vastagon megszórjuk porcukorral.
Király Hedvig
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése