2013. február 23., szombat

Gyümölcskenyér

Hozzávalók:

  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 60 dkg liszt
  • 18 dkg vaj
  • 5 dkg kristálycukor
  • 8 tojássárgája
  • 1 mk őrölt szerecsendió
  • 1 mk őrölt fahéj
  • 1 mk őrölt gyömbér
  • 5 dkg vaníliás cukor
  • 5 dkg vaj a kenéshez, porcukor
  • vegyesen aszalt gyümölcsök, mandula, dió, csoki (én most 10 dkg mazsolát, 10 dkg aszalt sárgabarackot, 10 dkg kandírozott narancshéjat és 5 dkg kandírozott lime-ot tettem bele)

Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, némi lisztet és cukrot is adunk hozzá, hogy folyékony massza legyen és meleg helyre tesszük. Amíg a kovász pihen és kel, a vajat a tojássárgákkal és a cukorral habosra keverjük. Ebbe beleöntjük a megkelt kovászt, a lisztet és jól kidolgozzuk. Az aszalt gyümölcsöket a tésztába keverjük, majd a tésztát kivajazott formába tesszük, meleg helyen, konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük. Forró sütőben, 180 fokon 40 percig sütjük, ha hirtelen sülne a teteje, alufóliával takarjuk le félidőig. Ahogy megsült, megkenjük olvasztott vajjal és vastagon megszórjuk porcukorral.

Király Hedvig

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése